RECONSTRUÏM CAL SUÍS

MANIFEST EN SUPORT A CAL SUÍS

Masia popular autogestionada d’Esplugues

Arrel de l’incendi i les destrosses a Cal Suís (CS) el passat 14 de Març, ens trobem en un moment difícil per totes les que l’estimem i cuidem.

Aquesta tasca realitzada durant més de 15 anys, arrenca amb la reclamació de CS com un espai social pel barri, una promesa feta per l’Ajuntament d’Esplugues davant l’expropiació de la finca al seu últim propietari. Donat l’incompliment per part de l’Administració de la promesa realitzada, un grup de veïnxs, col·lectius i moviments socials, amb un gran suport de la lluita Contra el Pla Caufec, decideix okupar-lo al 2003. Tot i els reiterats intents duts a terme durant el període 2003-2005, mai es va regularitzar la situació de l’espai i, des de llavors fins avui, l’Assemblea de CS s’ha fet càrrec de la masia com a espai social de forma autogestionada, resistint contra l’abandonament i l’especulació.

Durant aquests anys l’hem donat vida una gran varietat de col·lectius, entitats i persones del barri de Finestrelles, d’Esplugues i d’altres pobles i ciutats del Baix Llobregat i el Barcelonès.

CS s’ha caracteritzat per donar cabuda a activitats amb una perspectiva intergeneracional i comunitària. Gràcies a la defensa i la cura de l’espai durant tots aquest anys s’han pogut afiançar projectes i experiències transformadores tant per Esplugues com per els moviments socials en general.

Després de l’atac, està sent tota una batalla per recuperar l’abans possible l’espai i les activitats.

En aquests moments ens trobem que l’Ajuntament d’Esplugues, en base al discurs de la seguretat, ens impedeix l’accés a més de la meitat de la casa. L’informe de les nostres arquitectes, visat pel Col·legi d’Arquitectes, mostra com l’afectació de la casa és lleu, i les obres de reconstrucció comporten el canvi de tres bigues de la cafeta (l’espai on va començar l’incendi),  en contraposició al que defensa l’Ajuntament que considera que s’ha de tancar més de la meitat de la casa.

Des de l’Assemblea de CS considerem que aquestes solucions són insuficients i que restringeixen l’activitat de l’Assemblea molt més del necessari.

Des de fa varies setmanes estem negociant la cessió i la reconstrucció l’espai amb l’Ajuntament I ens trobem dins d’uns ritmes administratius que obstaculitzen els ritmes propis dels col.lectius de CS.

El que ens està ajudant a seguir endavant és organitzar-nos de manera autogestionada i fer-nos costat, tant les persones de CS com les diverses individualitats i col.lectius se solidaritzen amb nosaltres.

Per tot això, les entitats sotasignants reconeixem el valor social de CS i exigim:

  • Que l’Ajuntament deixi de dilatar la recuperació de CS amb els seus ritmes lents, per així poder reempendre ho abans possible totes les activitats.
  • El reconeixement de l’informe arquitectònic de les arquitectes presentades per l’Assemblea de CS. La no obstaculització burocràtica del procés de reconstrucció i l’accés als altres espais de la casa no afectats per l’incendi de forma inmediata.
  • La signatura d’un conveni de cessió de l’espai a l’Assemblea de CS, de forma inmediata. En el qual es reconeix a l’Assemblea de CS com la responsable exclusiva de la gestió de la masia i les activitats que allà es realitzen.
  • Que la reconstrucció de l’espai sigui responsabilitat de l’Assemblea de CS amb els recolzaments dels col.lectius sotasignants i les persones afins.
  • Que es faci una investigació profunda dels fets i evitar que aquests queden impunes.

ENTITATS I COL·LECTIUS EN SUPORT:

  1. Grup de suport: ”Adri et volem a casa”.
  2. A.E.i.G. Sant Jordi.
  3. Ball de Diables d’Esplugues.
  4. Ball de Diables Infantil d’Esplugues.
  5. Batzac – Joventuts Llibertàries.
  6. Casal Popular 3 Voltes Rebels.
  7. Associació Fòrum Esplugues.
  8. CDR Begues.
  9. Kusasi Sound.
  10. Esplugues Meets Jamaica.
  11. Espluga Viva.
  12. Plataforma ”No al Pla Caufec – Porta BCN”.
  13. Associació Casal Popular Sant Feliu.
  14. ANC Esplugues de Llobregat.
  15. NB Comunicacions.
  16. ACATS – Desobediència cultural.
  17. Ateneu Llibertari de Viladecans.
  18. CSO Els Timbres.
  19. Grup de Dones 21.
  20. Ateneu Popular d’Esplugues.
  21. Arran Sant Feliu – Sant Just.
  22. Associació Escola Lliure de Mallorca.
  23. Assamblea de Festes Populars d’Esplugues de Llobregat.
  24. La Tribu.

Assemblea de Cal Suís, abril, 2019.

RECORDA! Si et trobes d’acord en que Cal Suís ha de ser reconstruït al més aviat possible i així fer de la masia un espai lliure de qualsevol opressió, ara pots mostrar el teu recolzament enviant un e-mail al correu de reconstruimcalsuis@gmail.com tot indicant el teu nom, cognoms i el DNI. Tota ajuda és benvinguda a casa nostra! Perque Cal Suís és i sempre serà del Poble.